Empathie…voor verbinding en succes

Wat is dan empathie?

Empathie volgens Theresa Wiseman – een verpleegkundige die hoogleraar werd in kankerzorg – heeft vier essentiële kenmerken:

  1. In staat zijn om de wereld te zien door de ogen van een ander
  2. Het gevoel daarover van een ander te leren herkennen
  3. Zonder daar een oordeel over te vormen
  4. En dat naar die ander onder woorden te kunnen brengen

Empathie is een keus jouw eigen gevoelsleven te onderzoeken en dat te gebruiken om een ander te leren begrijpen, zonder het per se met die ander eens te hoeven zijn.

Waar het vaak mee verward wordt…met ongewenst effect

Sympathisch de situatie mooier maken. Een vriendin neemt je in vertrouwen en zegt: “Ik had een miskraam” waarop jij zegt: “Je kan tenminste kinderen krijgen”. Of iemand zegt “Ik denk dat mijn huwelijk stukloopt” waarop jij zegt: “Je had tenminste nog een huwelijk”

Zo’n response geeft jouw gevoel weer, maar niet dat van een ander. Dan is er geen connectie en voelt de ander zich juist eenzamer in plaats van gesteund.

Een ander voorbeeld is je best doen om in het hoofd van een ander te kruipen en bedenken wat de ander waarschijnlijk wel zal voelen zonder dat te vragen. Je loopt dan het risico dat je vanuit jouw referentiekader invult wat de ander ervaart. Grote kans dat je er volkomen naast zit. Het effect daarvan is frustratie en verdere verwijdering. Dat levert een gevoel van niet begrepen worden op met een gevoel van isolatie als gevolg.

Kan je het leren, deze ultieme tool voor echte verbinding?

Ja. Door oprechte interesse op te brengen voor de ander. Door het leren stellen van oprechte vragen en door echt te luisteren naar het antwoord. Door je niet meer af te laten leiden door je eigen gedachten, want die doen er niet toe. Door te leren je zintuigen te gebruiken, om echt te zien, horen en voelen. Dan zie je die persoon oprecht en volwaardig. In onze communicatie training noemen we dat: Het bouwen van rapport.

Wij reiken jouw tools aan om een ander echt te leren begrijpen.

Wil jij ook je empatisch vermogen vergroten, wil jij je relaties optimaliseren? Wil jij kunnen genieten van contact maken, in plaats van stress ervaren? Wil je helder krijgen wat de ander wil, bedoelt of voelt. Wil je jouw ideeën solide overbrengen? Wil je als organisatie blijere werknemers maken, de stress reduceren, burnout voorkomen en de productie verhogen? Dan ben je bij My Mind Farm op de goede plek.

Wij van My Mind Farm kunnen alleen maar coachen en trainen vanuit empathie, want om samen te werken is een oprechte verbinding van essentieel belang. Daarom…bel ons en vertel ons je verhaal.