Relax, de nieuwe manier van productiever leven

Waar zit spanning?

Spanning uit zich in allerlei vormen. In het fysieke lichaam bijvoorbeeld: een stijve nek en/of schouders bij ‘spannende of stressvolle situaties’. Maar ook mentaal kun je gespannen zijn: een gespannen of strakke geest als je met een intimiderend probleem zit waar je niet uitkomt.

 

De meesten weten niet eens dat ze gespannen zijn

We beseffen ons dit vaak niet. We denken dat een stijve nek van de kou komt. We voelen ons ‘vervelend’ zonder verder te kunnen nuanceren waar in het lichaam dat is en welke kwaliteit dat gevoel heeft. Of ‘we kunnen even niet denken’.

 

Dat leidt tot lijden en tot minder prettig zijn/werken

Dit verklaart ook waarom veel mensen niet in de gaten hebben dat ze gespannen zijn. Er is immers helemaal geen zicht op ontwikkeld. Men heeft last van verkrampte spieren en hoofdpijn, maar men realiseert zich niet dat het veroorzaakt wordt door te veel onnodige spanning in het lichaam.

 

Maar spanning heeft een belangrijke signaalfunctie

Toch is het  een belangrijk signaal dat ook een crisis kan aankondigen: als je tegen een burn-out zit en de spanning in nek, rug, schouders aankondigt dat je te veel piekert.

 

Hoe je door training de spanning de baas wordt

Om goed te kunnen ont-spannen is het belangrijk een bewustzijn op gevoel te ontwikkelen in geest en lichaam. Door de acceptatie/aanvaarding kunnen we er ook iets mee doen. De ont-spanning is een bewust proces dat niets met wierook en kaarsen te maken heeft. Het is weten hoe lichaam en geest te managen. Dat is trainbaar…in luttele weken.

 

Spanning managen is je beter leven

Ont-spanning is een vaardigheid waarmee je je leven kunt verlengen. Minder spanning geeft verlaging van stress. Dat is goed voor je immuunsysteem, hart- en bloedvaten.  Ook je mentale mogelijkheden groeien: je denkt ruimer, krijgt meer inzichten, je wordt intuïtiever, en je creativiteit groeit met sprongen. Zo ingrijpend is het.

 

Ont- spanning, een onderschatte goudmijn!