Emoties: de sleutel naar leiderschap

RAAK JE VERSTRIKT IN EMOTIES? EMOTIONELE INTELLIGENTIE IS TRAINBAAR.

Een voorbeeld: de constructieve kant van boosheid.

Een collega treuzelt vaak. Je bent aan het wachten tot die collega iets afrondt waar jouw werk afhankelijk van is. Je voelt je verongelijkt, beent naar de collega toe en spreekt deze aan. Deze maakt de taak snel af, en doet dat ook vaker op tijd in de toekomst. De boosheid was nuttig.

 

Een voorbeeld: de destructieve kant van boosheid.

Een collega moet een taak verrichten waar jij afhankelijk van bent. Hiervoor is secuur werken nodig…en dat kost tijd. Je bent ongeduldig en je zit je op te vreten van ergernis. Je vaart uit tegen deze collega. Deze voelt zich nu onprettig en voert de taak slordig uit hierdoor. Jullie werk lijdt daaronder. Jouw boosheid is nu overduidelijk destructief.

 

Een uitleg over hoe emotie werkt in het brein

Ons brein is gemaakt om te overleven. Het vergelijkt nieuwe situaties met ervaringen uit het verleden. Als het er al een beetje op lijkt is het geneigd te denken dat het dezelfde bedreigende situatie is. De werkelijkheid is echter vaak anders dan het verleden. Een ongetraind persoon kan deze reacties niet onderdrukken. Door de onnauwkeurigheid resulteert dat vaak in ongelukkige beslissingen.

 

Een voorbeeld van de werking in het brein

Mocht je vroeger gebeten zijn door een bruin whiskey-hondje. Iedere latere ontmoeting met erop lijkende hondjes geeft de bijbehorende actie uit het verleden: vechten, vluchten of bevriezen. Maar die andere hondjes zijn misschien wel lief! Ons brein verkoopt dus Fake News. Zo blijven we steeds verstrikt in de rondjes uit ons verleden als we onze inschattingen niet bewuster maken.

 

Wat emotie-training ons dus op kan leveren

Door het opbrengen van goede focus kun je door de Fake News heen prikken en je reacties voor je laten werken. We kunnen dus leiderschap nemen over onze emoties in plaats van ons erdoor te laten leiden. Hierin kunnen we dus een ook een leidend voorbeeld zijn voor onze omgeving. Immers, jij straalt kalmte, kracht en doelgerichtheid uit; dat is wat anderen ook willen.

 

Spreekt dit je aan?

Kom dan een van onze leuke trainingen volgen voor blijvende transformatie.

 

Wil je dit voor je bedrijf?

Bel ons voor een bedrijfstraining.