Nee is de weg naar Ja

Jouw sleutel tot succes in onderhandelen. Het genezen van je Nee angst.

 

Begrip bevrijdt!

 

Nee-angst kun je van genezen. Allereerst door te begrijpen dat de Nee meestal niet gaat over afwijzing van jou. Mensen zijn bezig met hun eigen belangen. Je kunt dus leren je veilig te voelen, want het gaat niet over jou.

 

Nog een manier van omgaan met je Nee-angst: meditatie-training. Deze training maakt de impact van afwijzing minder heftig; ook geeft het betere emotie-regulatie op langere termijn. Beide zijn sterk gewenste effecten als je goed wil kunnen onderhandelen(3).

 

Nee kunnen krijgen van iemand gaat je succes opleveren in plaats van verlies:

 

  • Het geeft ruimte in een gesprek en er wordt meer informatie uitgewisseld. Door Nee te kunnen zeggen ervaren mensen controle en veiligheid. Dat is prettig. Het geeft hun ook het gevoel een gelijkwaardige onderhandeling te kunnen voeren(4). Dat doet mensen ook makkelijker praten. En dus geven zij het speelveld duidelijker weer.
  • De Nee van een ander geeft verborgen deal breakers aan. Mensen praten makkelijker over verborgen bezwaren. Als iemand kan praten over een bezwaar verdwijnt daarmee het slechte gevoel. Daar kun je bij helpen door voor hun de ruimte te maken om Nee te kunnen zeggen.
  • De Nee geeft dus richting. Je weet waar je niet kan gaan en dus weet je waar je wel kan gaan. Als je op het sportveld niet buiten de lijnen mag spelen, weet je tegelijkertijd waar je wel mag zijn om je doel te bereiken. Een Nee is een lijn, niets meer, niets minder.

 

Van je Nee angst kun je af dus. En je zet daarmee een hele grote stap naar je succes als onderhandelaar. Je hebt plezier in een gesprek in plaats van pijn. Je blijft scherp en snel. En je creëert een enorme sociale buigzaamheid waardoor je contacten veel prettiger verlopen. Je netwerk groeit daarmee, en je lol in je werk ook. Op naar gezond succes.

 

  1. Eisenberger NI. Broken Hearts and Broken Bones: A Neural Perspective on the Similarities Between Social and Physical Pain. Curr Dir Psychol Sci. 2012 Feb;21(1):42–7.
  2. 10 Surprising Facts About Rejection [Internet]. Psychology Today. [cited 2018 Dec 11]. Available from: http://www.psychologytoday.com/blog/the-squeaky-wheel/201307/10-surprising-facts-about-rejection
  3. Martelli AM, Chester DS, Warren Brown K, Eisenberger NI, DeWall CN. When less is more: mindfulness predicts adaptive affective responding to rejection via reduced prefrontal recruitment. Soc Cogn Affect Neurosci. 2018 Jun 1;13(6):648–55.
  4. Voss C. Never Split The Difference. Negotiating as if your life depended on it. 1st ed. Harper Collins Publishers;