Efficiënt problemen oplossen

Efficiënt problemen oplossen…doe het volgens dit inzicht!!

Dit zegt de neurowetenschap. Inzicht ontstaat door ontspanning en ruim denken. Het maakt gebruik van het onderbewustzijn. Daar gebeuren belangrijke dingen die onmisbaar zijn voor een goed resultaat. Het leidt tot een ‘meer complete oplossing’ vergeleken met rationeel/analytisch denken(1) (3).

Hoe werkt het dan? De vele gebeurtenissen, ervaringen en beslissingen in het leven sla je op in het onderbewustzijn. Door je (professionele) ontwikkeling ontwikkel je labels ‘goed’ en ‘niet goed’. Als je goede instructies hebt gehad zijn de labels sterk relevant voor de kwaliteit beslissingen die je moet nemen.

Als je een nieuw probleem tegenkomt combineert het onderbewustzijn al die informatie razendsnel. Het geeft aan het eind van het proces een kant-en-klaar product dat gepaard gaat met een gevoel: het Aha! Dit is je oplossing.

Een mens maakt geschat 35.000 beslissingen per dag. Het merendeel is onbewust(4). Betere training geeft betere inzichten en beslissingen.  

In onze maatschappij wordt je niet goed opgeleid voor ‘denken met inzichten’. Typisch westerse opleiding gaat over analytisch denken. En we leren onterecht dat dat de belangrijkste strategie is. Het maakt gebruik van vaste aangeleerde stappen (‘bevroren in vaste vorm’) die vaak snel verouderen. Het leidt tot starheid en onvolledige oplossingen.

Het goede nieuws! Inzicht denken is beïnvloedbaar en trainbaar. 

Allereerst is een positieve stemming sterk bevorderend voor inzicht(5). Een persoon met een positieve stemming krijgt meer inzichten en de oplossingen zijn vollediger. Daarvoor is training van emotionele intelligentie ideaal.

Dan is er een goed tijdstip van de dag voor ‘thinking outside the box’. In de middag zijn we wat ‘trager’, maar ook meer ontspannen. Het is dan juist de tijd dat meer open denkt. Dat is ideaal gebleken voor de ‘bruikbare inzichten’(6). Advies over dagindeling van werk optimaliseert de workflow dus.

Last but not least: elk soort denken is te trainen(7,8). Verschillende vraagstukken vragen om verschillende benadering. Wat daarvoor nodig is: focus/mind training, emotie-training en communicatievaardigheid.

Wij geven graag presentaties en workshops, zodat de kracht van onze trainingen ervaren kan worden. Geschikt voor individuele ontwikkeling of bedrijfstrainingen. Bel ons en maak een afspraak. Wij zijn voor welzijn.

 

  1. Salvi C, Bricolo E, Kounios J, Bowden E, Beeman M. Insight solutions are correct more often than analytic solutions. Think Reason. 2016 Oct 1;22(4):443–60.
  2. Bowden EM, Jung-Beeman M. Aha! Insight experience correlates with solution activation in the right hemisphere. Psychon Bull Rev. 2003 Sep 1;10(3):730–7.
  3. Kounios J, Beeman M. The Aha! Moment: The Cognitive Neuroscience of Insight. Curr Dir Psychol Sci. 2009 Aug 1;18(4):210–6.
  4. Wansink B, Sobal J. Mindless Eating: The 200 Daily Food Decisions We Overlook. Environ Behav. 2007 Jan 1;39(1):106–23.
  5. Subramaniam K, Kounios J, Parrish TB, Jung-Beeman M. A Brain Mechanism for Facilitation of Insight by Positive Affect. J Cogn Neurosci. 2008 Jun 25;21(3):415–32.
  6. Pink DH. When: The Scientific Secrets of Perfect Timing. New York: Riverhead Books; 2018. 272 p.
  7. Colzato LS, Szapora A, Hommel B. Meditate to Create: The Impact of Focused-Attention and Open-Monitoring Training on Convergent and Divergent Thinking. Front Psychol [Internet]. 2012 [cited 2018 Nov 26];3. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2012.00116/full
  8. Capurso V, Fabbro F, Crescentini C. Mindful creativity: the influence of mindfulness meditation on creative thinking. Front Psychol [Internet]. 2014 [cited 2018 Nov 26];4. Available from: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2013.01020/full